SZJA 1% felajánlás

Várjuk 1%-os felajánlásaikat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége közhasznú egyesület részére. Köszönjük!

Az egyesület adószáma: 18191822-1-43

Kapcsolat

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkársága a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége székhelyén található:

MATEHETSZ
1119 Budapest
Mérnök u. 39.

Részletesebben »

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács egyik tagszervezetét megalapító Csányi Sándor, és az Új Comenius Programot elindító Demján Sándor Kármán Tódor-díjat kapott
Az oktatás, képzés, tudományos kutatás területén végzett kiemelkedő tevékenységükért adott át Kármán Tódor-díjakat a gazdasági élet szereplőinek Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a Műegyetemen. A Kármán Tódor-díjat Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Demján Sándor, a TriGránit Kft. elnöke, Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Zrt. elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Novofer Alapítvány kapta meg idén.A Kármán Tódor-díjat Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Demján Sándor, a TriGránit Kft. elnöke, Tolnay Lajos, a Magyar Alumínium Zrt. elnöke, a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Novofer Alapítvány kapta meg idén.

Csányi Sándor magánvagyonából egymilliárd forintos alaptőkéjű alapítványt hozott létre támogatandó a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács legmagasabb kitüntetéseként 100 ezer forintos Pro Scientia díjat biztosít 50 tehetséges egyetemistának. A Prima Primissima Díj kuratóriumának elnökeként évente 50 ezer euróval támogatja a szellemi élet legkiválóbb képviselőit.

Demján Sándor magánvagyonából több mint nyolcmilliárd forintos támogatást nyújtott 2300 nappalitagozatos egyetemistának, a fogyatékosok kiemelt oktatására, a környezettudatos nevelésre, a hátrányos helyzetű települések oktatási tevékenységének támogatására. Kiemelten támogatja Közép-európai Egyetemet. Több mint másfél milliárd forinttal megalapította a Prima Primissima-díjat.

Tolnay Lajos, aki az acélipar, illetve az alumíniumkohászat kiemelkedő gazdasági szakembere, s a MAL Zrt. meghatározó tulajdonososa, jelentős összeggel támogatta a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, valamint a Veszprémi Egyetemen folyó kutatómunkát. A Miskolci Egyetem hallgatói önkormányzatát és az egyetem tudományos tevékenységét 25 millió forinttal támogatta. Közvetlenül is részt vesz az oktató- és kutatómunkában, elsősorban a Miskolci Egyetemen folyó kohómérnökképzésben.

A Magyar Villamos Művek Zrt. elsősorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folyó oktatási és kutatás-fejlesztési munkát segíti. A szakképzési támogatás mellett anyagilag is támogatja a Budapesti Corvinus Egyetemen az oktatási tevékenységet.

A Novofer Alapítvány által alapított Gábor Dénes-díjjal évente hét kiemelkedő tudományos és műszaki szakember kap magas anyagi és erkölcsi elismerést. Ezen kívül fiataloknak ösztöndíjak, pályadíjak, szakköri támogatások keretében nyújt jelentős támogatást.

A Kármán Tódor-díjat azok a természetes- és jogi személyek érdemelhetik ki, akik a társadalmi felelősségvállalás tekintetében kiemelkedő támogatást nyújtanak általános iskolai tanulóknak, felsőoktatási hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Ugyancsak fontos szempont, hogy a vállalkozások miként segítik - ösztöndíjakkal, együttműködési megállapodásokkal - az oktatási intézmények kutatási és tudományos munkáját.

A díjra pályázni lehet, illetve az oktatási, kutatási intézmények, vagy az oktatásban és kutatásban résztvevő személyek tehetnek javaslatot. A pályázatokat, javaslatokat hat tagú, elismert gazdasági szakemberekből álló kuratórium bírálja el. A testület elnöke Pakucs János, az Olajterv-Holding ügyvezető igazgatója.

A díjat Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter 2001-ben alapította. Azóta összesen 31 Kármán Tódor-díjat adtak át.

Kármán Tódor magyar születésű amerikai gépészmérnök, fizikus, az aerodinamika világhírű művelője volt.

Forrás: dunatv.hu
Kármán Tódor-díjas tehetséggondozók 2007-benRészletek »
További hírek »

Association of Hungarian Talent Support Organizations

Prof. Csermely Péter blogja